La Mancomunitat de la Taula del Sénia treballa per transformar l’oli de les oliveres mil·lenàries en un referent del territori

NOTÍCIA DEL DIA

Lídia Labernia. La mancomunitat de la Taula del Sénia ja està aconseguint els objectius que s’havia proposat en el projecte pilot de les oliveres mil·lenàries per desenvolupar el territori del Sénia. De moment, s’ha passat de dos a cinc molins productors d’oli d’oliveres mil·lenàries: Acomont, Alboredes, Molí de la Creu i montebre, i se preveu que també s’hi sumen enguany tres cooperatives més, Càlig, Godall, Traiguera i Rossell. L’oli elaborat assoleix una molt bona qualitat que pot arribar a ser un referent al territori i a més, s’ha aconseguit una major sensibilització de la gent davant l’espoli d’estos arbres monumentals.

Després d’això, la Mancomunitat, treballa vers la promoció i comercialització del producte. S’estan planificant unes jornades gastronòmiques de dedicades a l’oli d’oliveres mil·lenàries i s’està creant molt material promocional. Ho ha dit Pepi Cid, Presidenta de l’Associació Territori Sénia.

En els últims sis mesos a més, s’han sumat més oliveres a l’inventari que va fer la macomunitat, ara mateix, ja n’hi ha 4mil 157 repartides pels diferents pobles del Sénia. Davant del ric patrimoni que cada dia va augmentant, la fundació biodiversitat ha aprovat una subvenció per fer el primer museu natural a la finca de l’arión. Ho ha explicat la presidenta de la mancomunitat Núria Ventura.

Ventura ha explicat també que el dia de Sant Jordi La Mancomuntiat estarà a Madrid per firmar un nou conveni amb el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí  per finançar més millores de camins, la qual cosa repercuteix també amb el desenvolupament del sector i l’augment de producció de l’oli.

Fotonotícia. Falta poc més de tres mesos per a la gran cita comarcal, la XXXII edició de l'Aplec dels Ports a Vilafranca, un aplec que ja té cartel oficial. Se trata de Mosaic, un cartell que mostra un fragment d'una paret de pedra en sec amb algunes pedres pintades en roig on se pot llegir la paraula “Aplec”. La imatge, que ha estat seleccionada a través d'un concurs, és obra d'Albert Zapater, un jove de 23 anys i amb vincles familiars a la Mata. Foto: Ajuntament de Vilafranca.

TITULARS

El govern central diu que la línia de tren Castelló-Vinaròs està ben atesa. Mentrestant, demà, a València es firmarà el pla de rodalies per millorar el servei al maestrat.

L’ajuntament de Benicarló està adjudicant les obres que s’executaran a través del pla confiança de la Generalitat i a través del segon pla estatal d’inversió local.

L’estudi històric sobre les fortificacions de la guerra civil a la costa d’Alcanar podria estar acabat el proper mes d’octubre, segons van anunciar ahir els responsables del projecte de recuperació d’estes edificacions.

L’editora afincada a la Tinença de Benifassà, Jenninger, publica les versions espanyola i catalana de l’obra visual d’Eugen Gomringer. Es tracta d’una curiosa iniciativa d’una dona alemanya que edita, amb moltíssima qualitat obres en català amb temàtica d’art. En esta ocasió acaba de traduir al pare d’un corrent artístic que ha enmirallat a gent com Joan Brossa o Manel de Pedrolo.Ç

PREVISIÓ DEL TEMPS

Esta setmana comença en sol, no esperem precipitacions demà. A la tarde tindrem una mica més de núvols, però en principi s’espera un inici de setmana tranquila. Jordi Miralles, no preveu pluges durant la setmana encara que avisa que el temps a n’esta estació és molt variant i el que ara és estabiltiat podria convertir-se en plugims febles a finals de setmana.

Podeu escoltar les notícies, esport i temps. Informació actualitzada a les 18h pels serveis informatius de Ràdio Ulldecona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


*